Странджа вече прилича на склад за дървен материал, заяви той

Регионалната дирекция по горите в Бургас е направила 33 301 проверки в региона. Сметката показва, че 23-мата работещи в дирекцията горски са извършили всеки ден общо 91 проверки. „Това са напълно нормални данни”, твърди Венелин Радков, директор на регионалната дирекция. „Нашите проверки са установили, че всички сечи в района на Странджа са планови, не са констатирани незаконни сечи”, посочи в ефира на Нова Радков. 

 

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев обаче смята, че става дума за планова, безогледна и узаконена сеч. „Тези, които държат и марката, и триона, те могат да кажат къде отиват парите от тази сеч”, заяви той. 

 

„Всеки може да дойде и да види, че цялата планина е заприличала на склад за дървен материал, дърва се секат целогодишно. Прекрасната дървесина се изнася, а местното население получава дърва за огрев отпреди 2-3 години, за които даже чакат по 5-6 месеца”, заяви кметът на Малко Търново.

 

Според него много често камионите с дървесина се претоварват, което води до допълнително разрушаване на  пътищата в региона. Горските обаче нямат ангажимент да следят колко точно дървесина се превозва с един камион. За това ангажимент имат „Автомобилна  администрация”, напомни Венелин Радков. Двете институции не правят заедно проверки. 

 

 


Репортер: Цеца Алексова