Причината за недостига е дупка между една европейска програма и следващата

Хиляди студенти остават без стипендии за зимния семестър. Става дума за така наречените европейски стипендии за успех. 

 

Причината за недостига е дупка между края на една европейска програма и началото на следващата. Според правилата можем да кандидатстваме за такава стипендия, ако сме студенти в редовна форма на обучение, не "влачим" изпити и средният ни успех за предишните два семестъра е по-висок от добър 4.

 

Ако през миналата година над 20 хиляди души са получили 600 лева европейски пари на семестър, то сега бройките са наполовина. На финалната права парите от Европа са свършили и сега само част от сумата може да се покрие от министерството на образованието.
"Напред, науката е слънце!" се пее в химна за светите братя кирил и методии. Ванеса е от студентите, които по-усилено вървят напред и гони висок успех. За това е получавала 600 лева на семестър европейска стипендия. Но вече не. 

 

"Миналата година участвах за европейска стипендия, бройките бяха четири и се надявах и този семестър да се класирам, но бройката от 4, стана 3 и не мога да си обясня защо", обяснява Ванеса, студент по "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

 

Причината е, че университетите сами разпределя отпуснатите евросредства по различните специалности. Така може да се окаже, че тези, които отговарят на изискванията, са повече от наличните стипендии. Софийският университет отказа коментар по темата, но според данните, там са раздадени над хиляда стипендии. Те идват от министерството на образованието. 

 

"Пари ще има, различна ще бъде методиката и различен ще бъде начинът, по който тези средства ще бъдат разпределяни между висшите училища и между студентите", заяви доц. Мария Фартунова от Министерство на образованието и науката

 

Обещанието на експертите е да се стимулират повече специалностите, от които бизнесът и държавата имат нужда. И докато студентите чакат обещанията да се сбъднат...

 

Колко и какви ще бъдат новите стипендии, ще стане ясно най-рано след два месеца.