Атмосферата се нажежи дотолкова, че премиерът Бойко Борисов започна да намеква за оставка

Коалицията е в капан на 16 млрд. лева, пише на първата си страница вестник „Труд”. Договорът за посредничество с четири банки за поемането на нов външен дълг от 16 млрд. лева до 2017 г. разцепи управляващите коалиционни партньори. На дебата в парламента вчера ГЕРБ и реформаторите се обявиха за ратификацията на контракта с банките Ситигруп, Ейч Ес Би Си, Сосиете Женерал и Уникредит, но АБВ и патриотите останаха „против”, както гласуваха и в комисиите през миналата седмица.

 

Атмосферата се нажежи дотолкова, че премиерът Бойко Борисов започна да намеква за оставка. „Ако не приемат дълга - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност, и то още днес”, заяви сутринта Борисов. Не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да било, опонира малко по-късно бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов, който също дойде в парламента за обсъжданията.

 

Неуспешен се оказа и опитът на финансовия министър Владислав Горанов, пристигнал рано сутринта в сградата на Народното събрание, да убеди коалиционните партньори да кажат „да”. Совалките приключиха неуспешно няколко часа по-късно, без да се стигне до гласуване.

 

Засега е сигурно единствено, че ГЕРБ ще получи подкрепа от Реформаторския блок. „Предложеният вариант е добър инструмент за управлението на дълга”, заяви от парламентарната трибуна Радан Кънев.

 

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обяви решението на формацията да гласува против, но си остави вратичка, че разговорите с ГЕРБ ще продължат.

 

АБВ, която досега не бе съобщавала категорична позиция по въпроса, обяви, че няма да подкрепи законопроекта заради липсата на прозрачност при избора на четирите банки. Друг проблем според Първанов е липсата на инвестиционна стратегия, която да е обвързана с предстоящите емисии на дълга. Освен това предложението е било „сервирано” много бързо и това не е подходящо отношение към коалиционните партньори.

 

Останалите акценти от първите страници на вестниците в четвъртък:

 

в. „24 часа”: При 59 000 абитуриенти – 70 000 първокурсници

 

в. „Стандарт”: 40 кметове наддават за Дякон Левски

 

в. „Новинар”: Софийският съд се пренася

 

в. „Сега”: Кабинетът е в пат с плановете за 8 млрд. евро нов външен дълг

 

в. „Преса”: Новият дълг ще бетонира коалицията

 

в. „Монитор”: Толтакса заменя винетките

 

в. „Телеграф”: 6 бона за заплата на IT специалист

 

в. „Капитал Дейли”: Банката за развитие ще рефинансира дружества с лоши кредити

 

Целия преглед на печата гледайте във видеото.