Отстранен е тумор на яйчника с размер на детска глава и е сменена аортна клапа

Извършиха уникална комбинирана операция в университетска болница „Св. Екатерина„ съобщават от болничното заведение. Лекарите от болницата се сблъскаха с изключително рядка патология, комбинация от тежък аортен порок и масивен яйчников тумор - две заболявания с изключително висок оперативен риск, сами по себе си.


Поради притискане от тумора на вените в малкия таз се е образувал тромб, който се откъсва и увлечен от кръвотока достига до сърцето, където запушва артериите на белия дроб.

 

Пациентката постъпва по спешност в частна кардиологична клиника, където се преценява, че всякакво оперативно лечение ще е с огромен риск. Специалистите са стабилизирали състоянието й временно, но това не намалява риска за живота на жената, поради трайно повишеното налягане в белодробното кръвообръщение от реализираните белодробни инфаркти вследствие на запушените от тромба белодробни съдове. Всичко това прави оперативните корекции още по-комплицирано.

 

Животът на жената може да бъде спасен само след извършването на изключително сложната комбинирана операция, с участието на специалисти по сърдечна хирургия и онкогинекология. Пациентката е приета в Университетска болница „Света Екатерина“, където екип от лекари, специалисти по сърдечна хирургия, кардиология и онкогинекология предлагат да й бъде извършено - едномоментно на един етап, отстраняване на тумора и корекция на сърдечния порок. На следващия ден болната е оперирана от два екипа, кардиохирургичен- ръководен от проф. Д-р Г. Начев и онкогинекологичен, ръководен от Доц. Д-р Н. Василев.


При операцията е отстранен огромен тумор на яйчника с размер на детска глава и е сменена тежко увредената аортна клапа. В ранния следобед на същия ден пациентката е изведена от операционната в стабилно състояние и в момента се възстановява добре.