Той се появи във видеото с обезглавяването на Джеймс Фоли

 

Разкриха самоличността на "Джихадиста Джон". Маскираният екзекутор от "Ислямска държава", обезглавил много западни заложници, е британец от Лондон.

 

Мохамед Емуази е от заможно семейство. Той е завършил престижен университет със специалност "Компютърно програмиране", но станал радикален след дипломирането си. Тогава заминал на сафари в Танзания заедно с двама свои приятели. В клиповете с обезглавяването на заложниците терористът говореше с британски акцент. Именно това наведе разузнавателните служби на теорията, че Мохамед Емуази е британски гражданин.

 

Първото появяване на Емуази беше във видеото с обезглавяването на американеца Джеймс Фоли, но по-късно се предполага, че се е появявал и във видеата с убийствата на журналиста Стивън Сотлов, британския хуманитарен работник Дейвид Хайнес, шофьора на такси Алън Хенинг, както и американския хуманитарен работник Абдул-Рахман Касиг.

 

Той се появи за кратко и в клиповете, които показаха обезглавяванията на японските заложници Харуна Юкава и Кенджи Гото.