Как са изглеждали те след Освобождението и как са се променяли през годините?

Кои са първите символи на държавността след Освобождението на България от турско робство? Как са изглеждали тогава и как са се променяли през годините? За това разказва експозиция във Военноморския музей във Варна дни преди националния празник 3-и март.


Герб, химн и знаме - символите, които показват суверинитета на една страна. А България имала право на такива след Освобождението си от турско робство. Както и първият химн на свободна България, наложен от народа на бойното поле, когато са проливали кръвта си за страната.


„След като тя е създадена и се запява в сюблимни моменти и по време на Освободителната война и след това вече през 20-те години е официално признат и приет като национален химн”, обяснява д-р Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна.


В експозицията могат да се видят различни варианти на българския герб. С малки разлики в отделните символи белязали промените в управлението, но с неизменното присъствие на цветовете на Кобургската династия. Оказва се, че страната ни е имала герб още през Средновековието.


„В период, когато няма българска държава факт е, че има изображение на гербове, в които винаги присъства лъв. Тук се показва един от тези варианти от края на 15 век. Непосредствено преди Освобождението се приема първообраза на българското национално знаме с тези три цвята”, добавя д-р Марияна Кръстева.


На Никулден през 1937 г. се ражда за втори път българския флот. Това става с указ на цар Борис III и с връчване на знамето.


„След Първата световна война България няма право на флот Черноморски и Дунавски. Те са преобразувани в Дунавска полицейска служба и Черноморска полицейска служба. На практика през 1937 г. имаме едно възстановяване на този военен флот”, обяснява Тодорка Стоянова, старши експерт във Военноморски музей във Варна.


Експонатите са предоставени от Военно-историческия музей в София. Изложбата ще гостува във Варна до края на април.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова