Най-вероятно произшествието е настъпило след взрив на газовъздушна смес

33 жертви и 14 ранени при експлозия на газ в мина в Източна Украйна. Смята се, че други 30 миньори са блокирани под земята. Стотици притеснени роднини се събраха край входа на мината, за да чакат новини за близките си.

 

Взривът в мина „Засядко” е станал в рано тази сутрин, когато на смяна били 230 души. И до момента информацията за броя на жертвите и пострадалите е противоречива. Твърди се, че 157 миньори са били спасени, а 73-ма се водят в неизвестност. Малко по-късно беше потвърдена смъртта на 33-ма от тях.


„Взривът беше толкова силен, че летях 3-4 метра. След това стана горещо. Температурата се повиши и ето, това са последствията. После започнахме да пълзим бавно навън”, обясни Иван Лазаренко, един от спасените миньори.


Засега причината за взрива не е ясна, но се предполага, че той е причинен от натрупване на газ, а не от обстрел. От болницата, където са настанени част от пострадалите, съобщиха:


„Петима от ранените в мината са докарани при нас. Един от тях е в критично състояние. Състоянието на други трима е сериозно, с множество изгаряния”, коментира директорът на болницата Емил Фистал.


Мина „Засядко” се намира в близост до контролирания от сепаратистите Донецк. Появиха се опасения, че бунтовниците нямат необходимите ресурси, за да се справят с бедствието. Затова властите в Киев поискаха от проруските сепаратисти да осигурят достъп на спасители и полицаи, които да помогнат на затрупаните миньори.


„Наредих да бъдат изпратени шест екипа, всеки от по 10 души, но руските терористи не дадоха възможност на спасителите да стигнат до мястото и да се включат в спасяването на живота на хората”, обясни министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк.


Преди конфликта в Източна Украйна, подобни инциденти се случваха често, коментират експерти. Въпреки войната и плачевното състояние на икономиката, мините продължават да работят, а „Засядко” е една от най-големите въгледобивни мина в Украйна.