В борбата с укриването на данъци ще бъдат включени скрити камери и записващи устройства

Гръцкото правителство обмисля да наеме „непрофесионални” данъчни инспектори, включително туристи, които да наблюдават и контролират кой укрива данъци. Предвижда се в програмата за борба с данъчните измами да бъдат използвани студенти и домакини.

 

В борбата с укриването на данъци ще бъдат включени скрити камери и записващи устройства. Това пише в изтекло в медиите писмо на финансовия министър в кабинета на лявата партия „Сириза” Янис Варуфакис до до президента на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

 

Варуфакис трябва да представи мерките на срещата на финансовите министри от Еврозоната в понеделник. Те са част от плана, с който Гърция трябва да убеди кредиторите си, че има сериозни намерения за реформи, за да получи финансиране. В писмото пише още, че „културата на укриване на данъци” е дълбоко вкоренена в гръцкото общество.

 

"Данъчните са не само малобройни, но логиката им е да извършват проверки на хартия, когато истинският проблем е далеч от книгите", допълва Варуфакис.

 

Той предлага неформалните данъчни да бъдат наемани за кратък период, не по-дълъг от 2 месеца, без възможност да бъдат назначени на постоянен договор. Те ще посещават места, на които традиционните инспектори се притесняват да ходят, като например нощни клубове и медицински центрове.

 

Освен това, Варуфакис смята да наложи данък върху онлайн хазарта, да намали бюрокрацията и да поиска създаване на независим орган, който да наблюдава фискалната политика на правителството.