Тази година фокусът на кампанията е поставен върху децата с тежки вродени заболявания

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ събра дарения на обща стойност 1 964 800 лева от началото на дванадесетото издание на кампанията на 1 декември 2014 година до 6 март 2015 година. Рекорден брой от 70 училища от цялата страна, над 350 фирми и организации, както и над 2000 индивидуални дарители направиха дарения в полза на „Българската Коледа“, съобщиха от пресцентъра на президентството.
 
Направените дарения по банков път са 1 336 500 лева, а набирането на средства ще продължи целогодишно, съобщи началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева. В полза на инициативата са събрани също 628 300 лева от кратки съобщения и гласови обаждания. 51% от всички извършени дарения са на стойност до 99 лева, което обаче представлява 3 на сто от брутната сума на безвъзмездните плащания. Същевременно броят на даренията над 10 000 лева възлиза на 1.32%, но те представляват 44 на сто от цялата събрана сума. Част от даренията са направени от чужбина.
 
Тази година фокусът на кампанията е поставен върху децата с тежки вродени заболявания. У нас всяка година се раждат около 3 500 деца с различни вродени болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Вродените заболявания засягат и дихателната, нервната система, обмяната на веществата и други. Децата, страдащи от тези болести, се нуждаят от навременна диагностика и специализирана медицинска грижа, за да се подобри качеството им на живот.
 
Близо 400 са постъпилите вече заявления за подпомагане на деца в рамките на кампанията, като най-често се кандидатства за отпускане на средства за рехабилитация. Молби са получени също така за медикаментозно лечение, за диагностика и помощни средства. За подпомагане вече е одобрена първата група от 42 деца, на които ще бъдат предоставени средства за рехабилитация. Кампанията си поставя за цел и закупуването на модерна техника за университетските и областни лечебни заведения, за да може българските деца да бъдат лекувани с оборудване, което отговаря на най-високите съвременни стандарти. От старта на новата кампания до 6 март вече са постъпили заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения от цялата страна. Както и в предишни кампании, така и с настоящото издание, организаторите на „Българската Коледа“ имат амбицията с даренията да се осигури оборудване за диагностика и лечение, липсващо в университетските болници в страната, което е основната причина децата с вродени заболявания да търсят лечение в чужбина.
 
„Нашите цели не са свързани само с набиране на средства за деца и лечебни заведения, но и с промяна на начина на функциониране на клиничните пътеки и закупуване на повече лекарства от страна на държавата“, подчерта началникът на кабинета на президента. Захариева съобщи, че в това отношение кампанията вече е постигнала успех и от 1 януари тази година обемът на клиничната пътека за хирургично лечение на деца до 1 година с критични вродени сърдечни заболявания е увеличен от 14 000 на 18 000 лева. „Идеята ни е държавата така да промени здравната система, че болните деца да получават цялостна грижа и лечение и да има все по-малко нужда от дарителски кампании“, заяви Захариева.
 
„Благодаря на всички, които откликнаха и помогнаха за кампанията „Българската Коледа“ и така показаха, че българите сме съпричастни и подаваме ръка на децата в нужда и техните семейства, независимо от финансовото ни състояние“, каза още началникът на кабинета на президента. Тя изказа благодарност на родителите, които са се съгласили да разкажат историите на децата си, както и на медийните партньори и на известните лица, подкрепили „Българската Коледа“, допълват от президенството.
 
Над 25 милиона са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване досега. За 11 години от съществуването си кампанията подпомогна с общо 6.5 млн. лева 2433 болни деца да преодолеят тежките си състояния в ранна възраст. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 200 детски клиники в цялата страна.
 
Набирането на дарения за кампанията „Българската Коледа“ продължава през цялата година по банков път и чрез кратки съобщения на номер 1117.