Президентството не разкри самоличността на заподозрените

Туниските власти арестуваха 9 души, заподозрени в съучастие във вчерашния атентат в Тунис, съобщиха от президентството, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС.

 

"Силите за сигурност арестуваха четирима души пряко свързани с терористичния акт и петима заподозрени за връзки с клетката", заявиха оттам.

Още по темата

 

При вчерашното нападение срещу националния музей на страната загинаха 22 души, като 20 бяха чуждестранни туристи от Полша, Франция, Германия и Испания.

 

Президентството не разкри самоличността на заподозрените и не обяви каква роля са изпълнявали те в нападението.

 

Но оттам подчертаха, че Тунис е изправен пред "извънредни обстоятелства" и, че "терористичните операции са се прехвърлили от планините към градовете".

 

Президентството обяви нови мерки по гарантиране на обществения ред и засилване на сигурността по границите с Либия и Алжир.

 

Тунис отбеляза бум в ислямисткия екстремизъм от революцията през 2011 г., която свали дългогодишния диктатор Зине Бен Али и разпали Арабската пролет.

 

От 2012 г. в района на планината Чамби до алжирската граница върви офанзивата на армията срещу джихадистите, които са свързани с "Ал-Кайда" в Магреба. Досега са убити десетки полицаи и военни.