Саудитска Арабия атакува позиции на шиитски бунтовници

 

Нова война на световната карта. Коалиция, водена от Саудитска Арабия, започна бомбардировки срещу Йемен. Целта им - позиции на шиитските бунтовници, завзели столицата Сана.


Началото на операция „Решителна буря” беше поставено миналата нощ. Самолети нанесоха въздушни удари в столицата. Сред поразените цели са международното летище на Сана и президентският дворец, който е превзет от бунтовниците.


Най-малко 13 души са загинали при въздушните удари в Йемен. Сред жертвите има жени и деца, твърдят местни източници. Има и разрушени къщи.


„Имаше 12 души вътре в сградата, открихме само шест тела. Останалите са под руините”, разказа Мохамед.


„От сутринта няма нито един спасител. Хората са все още под развалините”, обясни Ахмед.


Малко след полунощ саудитският крал Салман ал Сауд заповяда авиацията да нанеси удари срещу шиитските позиции в Сана. Така беше дадено началото на военната операция в Йемен.


„Целта ни е да защитим легитимното правителство на президента Хади от опитите на шиитите да го свалят. Употребата на сила винаги е последното средство и с огромно нежелание ние предприехме тази стъпка”, обясни посланикът на Саудитска Арабия Адел Ал Джубейр.


Президентът Мансур Хади все още се укрива, след като преди няколко дни беше направен опит да бъде свален. По последни данни, той е напуснал страната с лодка.