В интервю те разказва за организацията на самоубийствени атентати и за доставката на бомби

Членове на „Ислямска държава” проговориха от затвора. В интервю за Си Ен Ен те направиха разкрития за организацията на самоубийствените атентати и за доставката на бомби за нападения.

 

Медията разказва историята на Сюлейман, който точно както лидера на „Ислямска държава”, минава през американски арест в иракския пристанищен град Ум Каср. Сега Сюлейман е прехвърлен в иракски затвор. 

 

Първоначално мъжът работи за един от военните лидери на терористичната групировка.

 

„След като излязох от затвора, веднага се присъединих към „Ислямска държава”, разказва Сюлейман. 

 

На военния командир на групировката му трябват къща, съпруга и някой, който да го прикрива, ако дойде полицията. Сюлейман е идеалният човек. Така става негов шофьор. 

 

Сюлейман разказва, че военният лидер на „Ислямска държава” винаги носел колан с бомби и пистолет. А на шофьора си не позволявал да вижда хората, с които се среща. 

 

Дни преди „Ислямска държава” да превземе Мосул, шефът му е убит при спец-акция в дома му. Полицията намира колана с бомби, с който терористът не се разделял. Опитал се да го задейства, но е застрелян от спецполицаите.

 

Сюлейман е арестуван заедно с Амар Али Халил. Той е бивш член на „Ал Кайда”, а сега е в редиците на „Ислямска държава”.

 

„Аз бях основният доставчик на експлозиви и колани за бомби на Багдадския емират”, разказва Амар Али Халил. 

 

Той признава, че лично е подготвил и дал бомбите на 19 камикадзета. Сред тях е имало австралиец, германец, както и араби от други държави. 

 

След ареста на Халил, полицията разкрива неговата фабрика за бомби в центъра на Багдад. Сградата била пълна с колани за камикадзета и 250 бомби.