Десетилетия наред изкуствено сме държани 100% зависими, заяви премиерът

 

"Защо газът ни е скъп или е най-скъп в Европа? Той беше още по-скъп, но през миналия мандат с общи усилия махнахме 3 посредници, които събираха по 200-300 милиона на година. С какви усилия сме ги махнали, не искам да ви разказвам", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

 

"Ние сме за обща енергийна политика на Европейския съюз за алтернативни източници и най-вече за разработване на нашите източници - "Хан Аспарух", "Тервел", "Силистар", обяви се премиерът, цитиран от БГНЕС.

 

Той даде пример с Румъния, където в резултат на собствения добив в момента страната внася само 10% от необходимите ѝ количества синьо гориво.

 

"Ние неслучайно, изкуствено, десетилетия наред сме държани да сме 100% зависими. Когато си 100% зависим ще плащаш най-високата цена. Преговаряли сме, мъчели сме се, но не", каза Борисов, като изрази оптимизъм, че през следващите години този проблем ще бъде постепенно решен. 

 

"Сега и Гърция, и Хърватия правят ВПГ-терминали. Ние сме много напред с газовия хъб. Дали ще идва газ от Русия или други места. В много напреднала фаза сме на преговори и аз се надявам, че санкциите и това жестоко противопоставяне, които затрудняват руската, българската и европейската икономики ще отминат. Защото всички губят", заяви премиерът. 

 

Снимка: Shutterstock

Видео: БГНЕС