Промените минаха на първо четене в Народното събрание

 

Домашното обучение и родителските кооперативи са на път да бъдат узаконени. Промените минаха на първо четене в Народното събрание. 

 

Божидар от Смолян е момчето, което никога не е ходило на училище, но пък има обещаващо бъдеще като програмист. Тийнейджърът се обучава вкъщи по американска дистанционна система. 

 

„В началото учихме заедно с мама, но постепенно започнах да уча сам”, разказва Божидар.

 

Именно той предизвика спора дали да има домашно образование, или не. През миналата година просветното министерство му отказа участие в национално състезание по информатика, защото не е редовен ученик.

 

Със законопроекта за училищното и предучилищното образование домашното обучение ще се узакони. Родителите обаче се опасяват, че реформата няма да успее заради внесените предложения за промени. 

 

Сега предложението е децата, които учат самостоятелна форма, всяка година да държат изпити и ако не ги издържат да минат в редовна форма на обучение. Значи ли това, че детето трябва да бъде наказвано да се включи в една образователна система, която не е негова, нито избор на родителите му”, пита Деница Илчева. 

 

А държавата е категорична, че правото на избор означава и строги правила. 

 

„Задължителното обучение предполага отговорности и ангажименти на всички страни и в никакъв случай не означава, че училището ще бъде освободено изцяло от грижата към тези деца”, заяви зам.-образователният министър Ваня Кастрева. 

 

Преди да прекрачат прага на училището децата трябва да минат през задължителна предучилищна. Ако депутатите одобрят промените, тя ще може да се кара и в т.нар. родителски кооперативи. 

 

„Повечето неща, които правим с децата, са творчески занимания, до голяма степен се водим от техния ритъм”, заявява Антония Дончева, педагог в родителски кооператив. 

 

Една от основните причини родителите да избират кооперативите е семейната среда, която им се осигурява.