Новите звена ще са позиционирани на стратегически места

 

Осем спасителни отряда влизат в битката с бедствията и авариите у нас. Новите звена ще са позиционирани на стратегически места. Те са предимно в големите градове и ще заменят съществуващите в момента 31 спасителни групи.


Края на декември, сняг и вятър сковаха северозапада. Десетки коли пълни с хора закъсаха и останаха часове в преспите. Именно при такива ситуации ще разчитаме на осемте спасителни отряди разположени в страната.


Отрядите ще бъдат специализирани за действия при всички бедствия, с каквато техника разполагаме и в момента и ако стане по-тежка ситуация във Враца или във Видин. Техниката ще се изпрати за помощ от Монтана”, обясни комисар Венцислав Райков, началник „Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана.


Всеки отряд ще има и специфични задължения според района, в който ще действа. За Монтана, спасителите са подготвени за действия при радиационни и химически аварии. Екипът е оборудван със специален автомобил за действия с опасни вещества.


„Защитни облекла за многократна употреба, с тях се обличат аварийните екипи, които ще работят по ликвидиране на дейностите свързани с ликвидиране на изтичането на опасното вещество. Не само ограничаване на разпространението на опасното вещество, но и последиците свързани с това замърсяване”, казва Джина Георгиева - преподавател по радиационна и биологична защита.


При евентуална химическа или радиационна авария, шест членен екип ще има 17 минути да разпъне тази палатка. Там ще се обеззаразяват хора и ще им се дава първа медицинска помощ.


„Системата е оборудвана да работи независимо от атмосферните условия, има отоплителна система и климатична система за охлаждане”, обяснява Джина Георгиева, преподавател по радиационна и биологична защита.


Всеки отряд в страната ще бъде оборудван и с тежка специализирана техника. А отряди ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново и Монтана.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова