Болницата ще бъде подкрепена с близо 3,6 млн. лева

 

По ирония на съдбата "Софиямед" - болницата, в която новородено беше пребито от акушерка, ще получи допълнителни средства от Здравната каса за родилното отделение, както и за останалите клиники на веригата, пише в. "Капитал".

 

Тя ще бъде подкрепена с най-големия възможен допълнителен бюджет от Здравната каса – близо 3,6 млн. лв., или повече от 10% от очакваното увеличение на парите за всички болници. Това става ясно от разчетите на Здравната каса, която предлага Надзорният ѝ съвет да одобри отварянето на оперативния ѝ резерв и да разпредели 34,516 млн. лв. като допълнителен бюджет на клиниките.

 

 

Бюджетът на всички болници през тази година е до 95% от парите, които са получили от Касата през миналата. Част от клиниките в тях получават 95%, а други – 80%. Всички те имат трудности, но повечето се справят с лимита, без да протестират. 

 

Оказа се обаче, че натискът работи, пише изданието. Най-голямата верига частни болници в България, в която влизат "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед", клиниката  МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, както и още няколко частни клиники, бяха обявили преди няколко седмици, че ще протестират символично на професионалния празник 7 април заради наложените лимити на болниците. Сега те имат корекции в бюджета си, показват разчетите. 

 

 Още теми от днешната преса гледайте във видеото!