Ресторант в Долна Баня е първият у нас с внедрена система за дистанционно управление

За първи път на шеф Манчев ще му се наложи да помага не само на бедстващ ресторант, а на цял комплекс за гости. Този път при пристигането си шеф Манчев няма да бъде посрещнат от собственика или управителя на комплекс „Кедър“, а от екипа на заведението, защото управител няма. В новия епизод на „Кошмари в кухнята” с молба за помощ се обръща влиятелна бизнес дама, която успешно управлява петролен бизнес, но изпитва трудност да ръководи вилното селище "Кедър“, състоящо се от девет възрожденски къщи за гости, малък ресторант и открит басейн. 

 

"Кедър“ е построен преди 10 години от Антоанета, която е емоционално свързана с мястото – тя и родителите ѝ са родени на това прекрасно място, в подножието на Рила. Първоначалната ѝ идея е ресторант „Кедър” да работи не само за гостите на комплекса, но и за хора, дошли, за да похапнат на чист въздух. 10 години по-късно преходът от идея към реализация не се е състоял. Ресторантът се посещава рядко, преди всичко от гости на комплекса. Така печалбите или загубите на ресторанта са неразривно свързани с тези на хотелската част – празни къщички - празен ресторант. За Антоанета „Кедър“ не е бизнес или източник на пари, защото родната Долна Баня „заслужава едно хубаво място”.

 

От няколко години обаче "Кедър" кърши клони, а Тони за първи път е истински притеснена за съдбата му. От построяването си до момента „Кедър” не само не е успял да „избие” направените инвестиции,  но след няколко години функциониране без управител, вече не може да покрива дори разходите си. Мениджмънтът се случва по телефона от офиса на Тони в София. Кой, кога идва на работа е процес, управляван единствено от съвестта на служителите, които се разписват в тетрадка. Любопитното е, че персоналът е учудващо отговорен на фона на пълното самоуправление.

 

В епизода шеф Манчев ще помогне на собственичката да разбере, че ресторант не може да се управлява дистанционно. В опитите си да намери добър управител, Антоанета е пропуснала да види, че най-подходящите хора през цялото време са били пред очите й.

 

Мениджърската драма се преплита с кулинарната, когато шеф Манчев разбира, че в регион, известен с хубавите си картофи, на клиентите се сервират бланширани полуфабрикати, извадени от препълнения фризер. Манчев ще се натъкне и на мексиканско пиле, залято обилно с кетчуп, готово да излети с ужас от порцията, приготвена  с гарнитура от изкуствено пюре и царевица.
 

Манчев ще изхвърли менюто на ресторанта и ще вдъхнови бабите, които готвят в кухнята, да започнат да приготвят домашни гозби от региона – нещо, което умеят най-добре, а не "манджорляци” по рецепта на съмнителни Балкантурист готвачи. 

 

Ще успеят ли реформите на Манчев в Долна баня - гледайте в четвъртък вечер от 21.00 часа по Нова телевизия.