Съседката ни успя да изнерви дори САЩ

Когато една страна от Югоизточна Европа, по-малка от Белгия и с едва 2,1 милиона души население, успява да привлече вниманието на Вашингтон и дори да провокира американското правителство да даде специално изявление, това значи много, коментира германският вестник "Ди Велт". В този случай се касае за бившната югославска република Македония. Политическата криза в балканската държава поражда загриженост в САЩ, заяви говорителят на американското външно министерство Джеф Ратке. 


От 10 години Македония е кандидат за член на ЕС и се бори да бъде приета в НАТО. Същевременно страната е изпаднала в тежка политическа криза, която успя да изкара по улиците десетки хиляди противници, но и поддръжници на премиера Никола Груевски. Опозицията обвинява лидера в изборни измами и все по-авторитарен стил на управление, както и в корупция и незаконното следене на 20 000 граждани. Правителството на свой ред обвинява лидера на опозицията Зоран Заев, че е шпионирал и е извършвал актове на насилие срещу правителствени служители.

 

Конфликтът отдавна е пропълзял в целия регион. Заради него правителствата в Албания и Косово са поставени под вътрешен натиск да излязат напред като борци за албанската кауза в Македония. И Берлин е разтревожен, изтъква изданието. Председателят на Германо-македонската общност Валтер Колбов предупреди пред в. "Саарбрюкен Цайтунг" за опасността, която ще създаде ескалирането на политическата криза в Македония: „Груевски опитва да се задържи на власт като подклажда етническите конфликти”. На въпроса дали това може да доведе до нова балканска война, Колбов посочва, че опасността е голяма: "Това е един фитил, който не само свети, но и вече гори". По думите му има твърде много индикации, че касапницата в Куманово е инсценирана от правителството и е „опит да се встъпи в една малка война, за да се отклони вниманието от корупцията”. Подобен упрек отправи и правителството в Албания, припомня "Ди Велт". 

 

Според Колбов, след Украйна, Русия иска да се позиционира и в Македония, за да втъкне клин в западния съюз. Световната политика трябва да намери някакво решение, призовава политикът от Социалдемократическата партия на Германия. Изход може да бъде оттеглянето на Груевски и нови избори. Наблюдатели отбелязват, че министър-председателят може да се окаже в затвора, ако изгуби изборите и затова се опитва да си осигури властта с авторитарни методи. Руското правителство обаче го подкрепя и осъжда протестите срещу него. Министерството на външните работи в Москва дори говори за опит на западните кръгове да дестабилизират Македония.

 

Македонският премиер получи подкрепа и от съседна Сърбия (също кандидатка за ЕС. Така директорът на сръбското военно разузнаване Петър Цветкович обвини наскоро "западните сили", че ще подкрепят "проекта за Велика Албания". В сръбските медии се разиграва истински сценарий на ужасите. "Заплаха за трета балканска война", "Албанците подготвят тотална война" - това са само част от заглавията. Цитира се и сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, който заяви: "Ние сме готови за война".