Има много думи, но твърде малко действия на терен, заяви премиерът Хайдер ал Абади

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че международната общност се проваля в борбата срещу „Ислямска държава" и не оказва достатъчна подкрепа на Ирак, който от една година е изправен пред нашествие на джихадистите, предадоха "Франс прес" и БТА.

 

„Смятам, че това е провал на международната общност. Що се отнася до подкрепата за Ирак, има много думи, но твърде малко действия на терен", заяви Абади на пресконференция в Париж, където по-късно днес започва среща на международната антиджихадистка коалиция.

 

Абади заяви, че коалиционните партньори не осигуряват на иракските сили достатъчно разузнавателна информация по въздух за осуетяване на настъплението на „Ислямска държава”, а липсва и подкрепа за сухопътните операции, предаде "Ройтерс".

 

„Въздушната подкрепа не е достатъчна. Наблюдението е твърде малко. ИД е мобилна и се придвижва на съвсем малки групи. Не е достатъчно", каза иракският премиер.

 

„Напредването на „Ислямска държава” на територията на Ирак означава провал на усилията на цялата международна общност" в борбата с тероризма", заяви Абади, цитиран от ТАСС.