Причината - намаляването на ДДС в съседна Румъния

 

Намаляването на ДДС в Румъния  с 15% от началото на месеца вече накара българите да прескочат до северната ни съседка и да сравнят цените с тези в България. Наш екип също се разходи до  Калафат, само на няколко километра от Видин през Дунав мост 2. Има ли разлика в цените и ще предизвика ли това българите да предпочитат румънския пазар пред нашия, провериха кореспондентите ни.

 

В месарския магазин на Стреже Неру ясно може да се види ефекта от понижаването на ДДС-то. На етикетите са написани старите и новите цени.


"Намалението на ДДС-то е добро за бизнеса, защото очакваме да се вдигне оборота. Но засега хората не купуват, нямат пари", споделя месарят. 

 

Местните продукти са поевтинели от 5 и 15%. По сергиите на местния зеленчуков пазар могат да се намерят пресни картофи по 30 стотинки, диня по 1, 30 за килограм, краставици под 70 стотинки и домати от 1, 50 до 2,50 лева.

 

Макар и с по-висока пенсия от средната за страната, Валентин Драгомир също се радва на ниските цени. Днес е решил да си купи от по-скъпите домати. Първите българи също вече пристигат, за да си напазаруват. Валентин и Георги са минали Дунав мост 2 с колело, защото така е безплатно. Иначе с автомобил таксата е 24 лева.

 

Продуктите за приготвянето на една баница в Румъния струват 14 леи или обърнати в български пари - 7 лева. В България баницата ще ни излезе с 15% по-скъпа. Затова търговците във Видин са готови да пазаруват не от български борси, а от румънски.

 

Засега обаче засилен пазарен туризъм към Румъния няма. Дори напротив. Редовната автобусна линия Видин - Калафат вече е закрита.

 

Репортер: Биляна Борисова