Българинът все по-често тегли кредит, за да се лекува

 

Българинът все по-често тегли кредит, за да се лекува. За сметка на това все по-рядко взема заем за почивка. За здраве 66% от хората вече са склонни да теглят дори бърз кредит - по-леснодостъпен от банковия, но с по-високи лихви.


За море или планина обаче се предпочитат спестяванията. 40 на сто от българите ще опрат до тях, за да разнообразят лятото. Според националната статистика, за цялата минала година човек е отделил средно по 211 лв., за да отиде на почивка. Това лято една пета от българите вече са решили, че ще пътуват, но нямат пари веднага.


Преди да щрака с пръсти на морето, Габриела ще щрака oще малко на компютъра в офиса. Млада и организирана, досега не й се е налагало да тегли кредит - нито бърз, нито от банка. Само пари назаем от близки.


„Ако случайно имам проблем, мога да го забавя с една седмица, две седмици, докато при кредитите е доста стриктно и може би имам притеснение от крайните срокове”, казва Габриела Наскова.


Според проучване на компания за бързи кредити на почти 60 на сто от българите се е налагало да дават заем на приятел в последната половин година. Една трета дори са склонни да изтеглят кредит на свое име.


„Българите са по-склонни да теглят заем, за да помогнат на своето семейство или приятели, отколкото останалите европейци”, обяснява Атила Хорват, генерален директор на компания за бързи кредити.


Преди да изтеглят кредит, хората преценяват две неща - могат ли да си плащат вноските и колко им излиза накрая. Заради условностите, когато говорим за почивка, хората предпочитат дълбоките резерви пред новите дългове.


„Но ако не разполагат с такива пари, е важно за тях да отделят една седмица със своето семейство и биха ли се обърнали към компания за кредити”, коментира консултантът Рени Яврийска.


За море Габриела разчита на себе си. И предпочита просто да е по-предпазлива в харченето.


„Ако следващаа седмица имам пътуване, гледам по-скромно да си разпределям разходите, гледам с наличните си пари да се справям. Спестяванията са за случаи, които са важни”, на мнение е Габриела.


И въпреки че доста хора казват "какви спестявания, все съм на минус", БНБ отчита ръст на депозитите с около 4% за година.


Повече по темата гледайте във видеото.