Лечението на някои болести може да премине от болничната в доболничната помощ

Цените на клиничните пътеки няма да се намаляват. Мярката беше предложена заради очертаващия се дефицит от 200 милиона лева в бюджета на Здравната каса.

 

За да се спестят средства, Здравната каса обмисля около 100 клинични пътеки и процедури да бъдат извадени от болниците и пренасочени в доболничната помощ, където лечението излиза по-евтино. Сред тях и тези за очни болести.  

 

„Има пациенти, които биха могли да се оперират в доболничната помощ, но има и такива, за които хоспитализирането е абсолютно задължително, те трябва да бъдат наблюдавани по-дълго време”, обясни офталмологът д-р Петкова.

 

Според националния консултант по очни болести от изнасянето на медицински дейности извън лечебните заведения ще пострадат пациентите. Още повече, че и сега клиничните пътеки в офталмологията са недофинансирани. 

 

Кои дейности могат да бъдат прехвърлени ще преценяват експерти от НЗОК и Лекарския съюз. 

 

След като се получи конкретизацията на НЗОК за тези дейности, ще бъде решено на експертно ниво до 22 юни”, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

 

Обмисля се да бъдат извадени и клинични пътеки за гастроентероогия, за кожни болести и за уши, нос и гърло.  Колко ще бъдат спестените средства, ако се приеме тази мярка, все още не е ясно.

 

Повече гледайте във видеото: