От началото на годината повече от 100 000 души са достигнали до Европа

"Европейският съюз трябва да предприеме по-сериозни мерки за справянето с бежанската криза като може да приюти до 1 млн. емигранти", заяви Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн по време на дебат за правата на бежанците в Съвета по човешките права към организацията.

 

"Това ще представлява едва 0,2% от популацията на ЕС. Когато хората са неспособни да използват редовните канали за бягство от потисничеството, насилието и икономическите трудности, те биха могли в отчаянието си да открият някои необичайни такива", допълни още Хусейн, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

 

От началото на годината повече от 100 000 души са достигнали до Европа, преминавайки през Средиземно море на паянтови и гумени лодки, често пъти застрашавайки живота си. Други 1800 обаче загинаха при опита си да достигнат до бреговете на ЕС.

 

Посланикът на Латвия в ООН Раймондс Янсонс, който говореше от името на ЕС, заяви, че съюзът прави опити за справянето с кризата.

 

"Ситуацията, пред която е изправена Европа по южната си граница, е безпрецедентна не само заради броят на емигрантите и бежанците, които пристигат с лодки и трагичната загуба на животи в Средиземноморието, но и заради реакцията, която те предизвикаха", каза той пред съвета.