Решението за повече спорт във ВУЗ-овете е на правителството

Държавата вкарва студентите в спортните зали. Всяка година минимум 60-ет часа физическо възпитание за бъдещите висшисти. Решението е на правителството, а повод - практиката в някои университети тези часове да се взимат само в първите два курса от обучението.


За първокурсничката от Техническия университет Рая, важна е не само дипломата, но и спортът. Затова и часовете по физическо не са задължение, а бонус.


„Задължително ходя, за да мога да си покрия седмичната тренировка, за която всъщност извън университета нямам време”, разказва Рая, студентка в Технически университет – София.


240 са часовете по спорт, които студентите трябва да покрият по време на своето следване. В Техническия университет този норматив се взима първите две години. По два пъти седмично.


„Не просто да отбият номера, веднъж седмично, сами разбирате, че има минималн ефект върху тяхното здраве”, обяснява Александър Александров, старши преподавател в департамента за физическо възпитание и спорт.


Оказва се, че хорариумът по физическо възпитание се тълкува различно. По закон часовете по спорт са 60 годишно. Проблемът е, че в някои университети се възприема като норматив за цялото обучение. Поради тази причина, правителството уточни, че се отнася за всяка академична година. Второкурсникът Евгени обаче предлага часовете да станат 480.


„Смятам, че трябва да е два пъти седмично, от 1 до 4 курс. Звучи много по-добре, добра спортна подготовка, защото в 21 век младите хора не се движат активно, хронични заболявания”, смята Евгени, студент в Технически университет – София.


Има и студенти, които не са отдадени като Евгени на спорта. Затова и и преподавателите имат рецепта за потивация.


„Да ги пренасочим в друг вид спорт, или при друг колега в удобното им време”, смята Александър Александров, старши преподавател в департамента за физическо възпитание и спорт.


В миналото дълго време се води битка дали спортът да бъде застъпен във висшето образование. Физическото възпитание става задължителна дисциплина в университетите през 1949 г. През '89-та то е само по желание на студентите. Спортът отново е върнат като задължителна дисциплина в университетите.


Повече по темата гледайте във видеото.