Големите производители се заканват да изключат едновременно енергийни мощности в петък

„Това, което планираме, е съвсем сериозно. Заявили сме го предварително и с дата и час, за да се приготви и нашата енергоинфраструктура. В петък, 11:00 часа, планираме изключване на енергийни мощности в нашите предприятия. Ако всички колеги, които са потвърдили, че ще го направят, действително го направим едновременно, това ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия”, заяви  в предаването „Здравей, България” Румен Радев - зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.  

 

Големите производители започват стачки срещу новите цени на тока за бизнеса. 

 

Румен Радев заяви все пак, че бизнесът не иска да навреди на мрежата. 

 

„Ще ви върна на основния проблем – липсва каквото и да е желание за провеждане на реформи в този сектор”, заяви Румен Радев. И изрази надежда, че все пак реформите ще започнат.

 

„Някога философията за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници беше да защити технологии, които към онзи момент бяха неефективни, но доклад до ЕК показва, че в периода 2008-2012 година с 80% са поевтинели например капиталовите разходи за фотоволтаици”, заяви Радев. „А цените за изкупуване намалиха ли се с този процент? Не!”, допълни той.

 

По темата се включи и председателят на Единната народна партия Мария Капон.

 

„В момента на страницата на ЕСО може да се види план за развитие на преносната електрическа мрежа в България за периода 2015-2024 година”, обясни Мария Капон.

 

Там по думите ѝ са планираните за присъединявания ВЕИ в електропреносната и електроразпределителната мрежа, които са за сума 1489 мегавата.

 

„Това е още реактор и половина на „Белене” или „Козлодуй”, обясни Мария Капон. „В тази таблица се виждат олигархични интереси”, каза тя.

 

Повече гледайте във видеото!