Какви кадри имат шанс за нова кариера?

 

Над 300 000 българи са без работа. Плановете са през следващата година да бъдат открити 140 000 нови работни места, които, поне отчасти, да компенсират ръста на безработицата. Какви кадри имат шанс за нова кариера?


Според проучване на социалното министерство в следващите 12 месеца едва 13% от работодателите  планират да разкрият нови работни места. Това, обаче, ще е достатъчно, за да осигури препитание на над 100 000 българи.


Най-голям шанс ще имат хората със средно професионално образование. Ще се търсят  бармани, готвачи и шофьори. Ще има нужда и от работници без квалификация, основно в добивната промишленост, строителството и селското стопанство.


Най-желани сред висшистите ще бъдат компютърните специалисти и учителите.


Като истински късметлия се определя учителят по история Николай Данев. Младият преподавател започва работа веднага след като се дипломира и то без никакъв професионален опит.


„Аз бях на интервю с още 30 човека, 80 души бяха подали молби за това място много се зарадвах, че ме избраха. Те ми казаха, че много рискуват с мен”, разказва Николай Данев, учител по история във 2-ро СОУ “Акад. Емилиян Станев”.


А година по-късно, ръководството на училището не съжалява, че е поело риска.


Професионалният опит може да бъде както положителен, така и отрицателен, когато един млад човек попадне в организацията, той може да се научи и да се нагоди спрямо нас”, казва Елеонора Лилова, директор на 2-ро СОУ “Акад. Емилиян Станев”.


Всяка година столичното 2-ро СОУ обявява минимум по десет работни места. Около 80% от кандидатите са с трудов стаж, останалите нямат опит. Всички обаче са с равен старт.  


„На всички кандидати даваме да разработят урок, и мотивираните и тези, които покажат знания им даваме шанс”, казва Елеонора Лилова.


През изминалата година по-малко от 6% от работодателите са гласували доверие на кандидат без стаж и квалификация. Повече от половината  държат да назначат вещи в занаята.


„Всеки работодател иска да има гаранцията, че този работодател вече някой го е наел”, обяснява Елка Димитрова от дирекция "Политики на пазара на труда" към МТСП.


Освен учители, пазарът на труда ще търси и кадрив в сферата на услугите. Хотел на „Златни пясъци” също прави изключение от правилото. Наемат се и хора без стаж.


„По-големият е, че липсват кандидати за работа в туризма и кой да обучаваме няма, няма кой да избираме”, казва Снежина Ганева, управител в хотел.


А много от избраните не планират да останат дълго в сферата на туризма.


За висшисти се очакват да бъдат разкрити над 25 000 работни места. Около 71 000 позиции очакват работниците със средно професионално образование.


И така, преподавателите са сред най-търсените кадри на пазара на труда. А един от основните проблеми на българското образование е именно дефицитът на достатъчно и добре подготвени учители. Нова с фокус към образованието.


Повече по темата гледайте във видеото.