Как живеят хората с доход под прага на бедност?

 

 

380 лева минимална работна заплата у нас. Това трябва да стане факт след три дни. Така общо за първите шест месеца минималната заплата се увеличи с 10%. Последното увеличение беше в началото на тази година с 20 лева. 

 

Сега минималната работна заплата у нас е 360 лева. За последните 15 години минималната заплата у нас е нараснала около 4 пъти. Така през 2000 година тя е била 79 лева. Или с други думи - на час работникът е получавал под 50 стотинки. А 2007 г., когато страната ни влиза в ЕС, тя вече е 180 лева. И така до днес, когато вече е 360 лева. В момента тази сума - без осигуровките и данъците, не покрива дори прага на бедност, който е 286 лева.  


Справка в НАП показва, че за първите 4 месеца от миналата година малко над 80 хиляди души са осигурявани на минимална работна заплата. За същия период тази година техният брой е с около 2 хиляди по-малко. 


Поглед към картината в Европа показва, че страната ни е с най-ниската минимална работна заплата, която е почти 10 пъти по-малка от най-високата в Съюза. Така например в съседна Румъния най-ниското заплащане е почти 220 евро, а в Люксембург тя е почти 2 хиляди евро.


За сравнение минималната работна заплата в САЩ за януари 2015 гоина е малко над 1000 евро.  Как обаче се живее в България със 180 евро? Преди 20 години Валя идва от Русия в България по любов. Започва работа като чистачка. Сега 20 години по-късно иска да се върне в Русия. Не от любов, а от немотия. И въпреки, че и двамата със съпруга й работят, парите често не стигат. А и като повечето семейства у нас - имат и кредит. И две деца.  За Валя повишението от 20 лева е една вечеря за семейството й, а за бизнеса - проблем.

 

"В много отрасли и в много региони на страната ще има осезаем негативен ефект върху част от бизнеса. Имам предвид невъзможността да се отварят нови работни места", посочва Димитър Бранков от БСК.

 

Според икономистите увеличението на минималната  заплата у нас може да напълни потребителслката кошница.на българина. Но не и да унищожи бизнеса.