Новината потвърди министърът на правосъдието в страната Ахмед ал Зинд

Египетският главен прокурор загина часове след като автомобилът, в който се е возил, беше ударен от бомба в столицата Кайро. Новината потвърди министърът на правосъдието в страната Ахмед ал Зинд, който се намира в болницата, където е бил приет пострадалият Хишам Баракат.

 

Той е най-висшестоящият представител на властта, който е убит от началото на ислямистките бунтове в страната, след като армията свали от власт предишния президент Мохамед Морси през 2013 г., информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Убийството на Баракат е удар върху настоящият държавен глава и бивш ръководител на армията Абдел Фатах ал Сиси, който спечели последните избори с обещанието да изкорени ислямистките бойци от държавата.

 

Атентатите в Египет зачестиха, след като клон на "Ислямска държава" в страната призова за атаки срещу съдебната власт след обесването на шестима предполагаеми екстремисти.

 

Бомбата срещу конвоя на прокурора е унищожила няколко автомобила и е причинила щети върху няколко сгради близост до взрива в луксозния квартал Хелиополис.