На продан ще са и обособените части като дворове и неизползвани сгради

 

Здравното министерство няма план или списък с болници, които потенциално биха били предложени за приватизация, ако парламентът приеме предложението на МЗ да отпадне мораториумът върху раздържавяването на 72 държавни лечебни заведения, считани за гръбнак на здравеопазването.


"Всяко едно лечебно заведение ще може да бъде приватизирано, областните болници ще подлежат на приватизация след решение на общото им събрание. Едва след това ще се иска съгласието на Министерството на здравеопазването и Министерския съвет", поясни вчера зам.-здравният министър Ваньо Шарков. Дали да се продава болницата, ще се решава, когато се появи инвеститорски интерес.


Предложените от МЗ промени в Закона за лечебните заведения разрешават да се закупи не само цяла болница, но и част от нея. Шарков уточни, че различни инвеститори могат да си купят различни клиники или отделения, макар че ще трябва да запазят медицинската дейност и структурата на новата си придобивка. На продан ще са и обособените части като дворове и неизползвани сгради, но там купувачът няма да има право да открива друго лечебно заведение.

 


Ето и останалите теми в днешната преса:

 

„Стандарт”: „Гърците на банков туризъм”;


„Стандарт”: „Отложиха скока на тока за 1 август”;


„24 часа”: „До Гърция с повече кеш и пълен резервоар”;


„24 часа”: „Фермер стреля по ТВ бос”;


„Труд”: „Катастрофа или ново начало за Европа”;


„Сега”: „Болниците ще могат да се купуват и на парче”;


„Преса”: „Гръцки вирус пълни болници”;


„Новинар”: „Затвор за селфи пред Айфеловата кула”;


„Новинар”: „70 на сто от бизнеса търси среднисти”;


„Монитор”: „Юнкер към гърците: Не се самоубивайте”.


Целия преглед на печата гледайте в прикачените видеофайлове.