Москва реагира гневно

Украйна съобщи , че е експулсирала руския консул в югоизточния град Одеса. Това решение веднага предизвика гнева на Русия, която заплаши с ответни мерки, предаде БТА.


Руският консул е обявен за персона нон грата за извършване на "дейности, несъвместими с дипломатическия статут", гласи комюнике на Службата за сигурност на Украйна. Тя не разкри повече подробности.


Украинското министерство на външните работи е връчило на руските власти нота, в която се изисква консулът да напусне бързо територията на Украйна - нещо, което той вече е направил.

 

Експулсирането очаквано предизвика гневна реакция от Москва. Това е "нов враждебен акт, целящ да засили изкуствено напрежението в нашите отношения с Украйна", заяви руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин. Той допълни, че Русия "ще предприеме необходимите ответни мерки".


Одеса е стратегически украински град на Черно море с преобладаващо рускоезично население от около 1 милион души и основно пристанище в Украйна. До момента той не се е поддал на сепаратистки настроения. 


Руско-украинските отношения са в най-ниска точка след идването на власт в Киев на прозападни политици, след анексията на Крим от Руската федерация и избухването на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна.