Ще се реши ли проблемът с натрупаните бали?

 

След 10 години обещания и отлагане, и в София се появи завод за преработка на отпадъци. Дали обаче това ще реши проблема с натрупаните бали? Хиляди тонове от тях и това лято тровиха живота на цели квартали в столицата.


Яблен е от Кремиковци и много добре си спомня кризата с боклука тук преди години. Причината тогава бяха балираните отпадъци, които се съхраняваха на метри от центъра. Затова и местните хора в Кремиковци все още са наплашени и нащрек да не се повтори кризата с боклука.


„Преди няколко месеца, като имаше пак така силни жеги като днес, имаше неприятни миризми, течности от балите. Отвратително нещо”, възмущава се Яблен Димитров.


Към днешна дата в Кремиковци проблем няма. Посетихме площадката за балиране и съхранение на боклука там и намерихме още бали. Въпреки че отказаха да ни пуснат в площадката, през решетките добре се вижда, че там все още се съхранява боклук. От общината увериха, че това са последните бали с отпадъците от София.


Количеството е около 13 000 - 14 000 тона, което е останало от може да си представите какво е това, от общото, което беше някъде около 670 000 тона”, коментира Петър Трайков от дирекция „Околна среда” в Столичната община.


За тези бали се търси място, на което да се закарат и обезвредят. Очаква се, че проблемът ще се реши до края на годината и боклукът на София няма да се балира повече. Ще се докарва тук – в завода за отпадъци, който се чакаше цяло десетилетие.


„Този завод обезпечава на практика цялото количество, което ще се генерира в един период от минимум 15 - 20 години напред”, добави Петър Трайков от дирекция „Околна среда” в Столичната община.


След като се сепарира боклукът в завода, от него се изкарва краен продукт, който общината ще продава на търг.


„Рециклируеми материали – пластмаса, хартия, метал. Също имаме оптични сепаратори, които отделят найлончета по цвят – червен, зелен, бял”, обяснява Николай Савов, директор на предприятието за третиране на отпадъците.


Другият краен продукт e специално гориво, което ще се изгаря в „Топлофикация”-София. И малко данни – по завода за отпадъците на София се работи от 2008 г., струва 345 милиона лева и се очаква всяка година да приема около 400 000 тона отпадъци.


Повече по темата гледайте във видеото.