Ключово е решаването на въпроса със сигурността, смята кметът

 

Снимка/Видео: БГНЕС

 

"София се пази от бежанците с видеокамери. Виждаме какви сериозни проблеми имат нашите съседи и големите европейски страни заради бежанците. Знаете, че преди две години, когато започна сериозната бежанска вълна към София, бяха разкрити три центъра за настаняване". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с бежанците, които полицията прибира от централната част на София, предаде БГНЕС.

 

По думите на кмета ключово е решаването на въпроса със сигурността: “Създават се условия за създаване на популистки движения, но всички трябва да са наясно, че трябва да се спазват демократични и хуманни принципи и да не се подлагат на риск хората, които живеят в градовете”.


Това, което прави полицията, е контрол върху нелегално настанените бежанци. Такъв контрол според нея в центъра на София в момента се вижда заради непрекъснатите акции на полицията. Част от този контрол е и поставянето на видеонаблюдение и осветление по тези райони в София, където се концентрират повече такива хора. Това е направено и с реконструкцията на Женския пазар, както и района на Централната минерална баня и джамията.

 

Залавянето на нелегалните имигранти обаче си е ангажимент на полицията и те работят в правилна посока, обясни кметът. Проверките според нея трябва да бъдат непрекъснати и санкциите за хора, които укриват нелегални емигрант, трябва да бъдат много по-сериозни.

 

Относно новата учебна година, Фандъкова посочи, че общинските училища и детски градини са подготвени. Има направени ремонти в 34 училища и детски градини, в едно училище и една детска градина ремонтите няма да приключат навреме, но няма да се отрази това на учебния процес.