Обещанието дойде от премиера Бойко Борисов

 

Здравната реформа ще получи пълната подкрепа на ГЕРБ в парламента. Обещанието дойде от премиера Бойко Борисов, няколко дни след като предложението на Петър Москов за сливане на болници, беше отхвърлено от парламентарната здравна комисия. Междувременно управляващите гарантираха, че до края на годината у нас ще има високотехнологична апаратура за лечение на онкозаболявания.


Неотдавна Виолета научава лошата вест - болна е от рак. Започва терапия в националната болница по онкология. Битката й с болестта обаче често среща трудности.


„Връщат ме от миналата седмица за лъчетерапия. Чака се с дни, което много забавя лечението и удължава периодът на лечение”, обяснява онкоболната Виолета Маркова.


В сутуацията на Виолета изпадат стотици пациенти всеки ден. Единственият линеен ускорител в болницата не е сменян от 14-ет години. Редовно е повреден, а всеки ремонт струва десетки хиляди левове.  


„Работи не по 50-ет болни дневно, а по 100- 120 достигаме, сега ги ограничихме, защото той толкова често започна да се чупи. Когато ми съобщят, че апаратът няма да работи 3 дни настъпва ад”, разказва проф. Веселина Първанова, ръководител на клиниката по лъчелечение в СБАЛО-ЕАД,София.


Добрата новина е, че през декември два линейни ускорители от ново поколение започват работа. Лъчетерапията с тях ще е много по-щадяща и обещава по-добри резултати. А държавата, в лицето на премиера, гарантира качествено лечение на онкоболните и у на съвсем скоро.


„И понеже г-жа Фъндъкова ми е разказвала какви мъки са, когато се развали и докато го поправят наново, а ремонтът му е половин милион”, коментира премиерът Бойко Борисов.


До края на годината още няколко онкоболници в страната ще разполагат с високотехнологично оборудване.


„Ликвидира причината да се търси специализирана помощ в Турция, т.е. спираме този керван”, закани се здравният министър Петър Москов.


Виолета е имала възможност да се лекува в чужбина, но е избрала България. Не пожелава на никого обаче да прави нейния избор.


Здравният министър обеща също, че с дългоочакваната апаратура, листите за чакащи ще останат в миналото.


Повече по темата гледайте във видеото.