Парите ще бъдат разходвани за оказване на икономическа подкрепа на държавите, граничещи със Сирия

Още по темата

Унгарският премиер Виктор Орбан ще представи на колегите си от ЕС план за подпомагане на съседните на Сирия страни, чрез който да бъде разрешена бежанската криза в Европа, пише БГНЕС.

 

Планът е на стойност 3 млрд. евро. Те ще бъдат разходвани за оказване на икономическа подкрепа на държавите, граничещи със Сирия. Идеята на Орбан е въпросните страни да се стабилизират и да престанат да генерират мигранти в посока към Европа.

 

"Имаме план, който ще представя на колегите премиери от ЕС при следващата ни среща. Става дума за мащабна финансова подкрепа на страните, които са съседни на Сирия - Турция, Ливан и Йордания. Средствата ще бъдат набрани, като всяка стана-членка внесе допълнително 1% в бюджета на ЕС, а също и като съкратим с 1% разходите за други цели", казва Орбан в интервю за немския "Билд".

 

Унгарският премиер счита, че бежанците идват в Европа не от региони, в които бушува война и не заради политическо преследване, а по чисто икономически съображения.

 

Орбан е на мнение, че бежанската вълна ще намалее с подобряването на живота в бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания, които според него са основния извор на мигранти.