Управляващите подлъгали народа и за налозите на санираните сгради, твърди депутатът от БСП

 

В предизборната си програма ГЕРБ записаха, че няма да вдигат налози, но излъгаха народа. В новия им пакет от законопроекти пише: „Вдигаме данъци”. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова в сряда.

 

Правителството предложи своето виждане за данъчни промени през 2016 г. и от тези закони лъсват четири лъжи и три проблема и ние виждаме две решения. В програмата на ГЕРБ също пише - ще оставяме повече разполагаеми пари у хората, но в новите проекти за данъчни закони пише - вземаме 500 млн. лева допълнително от хората в бюджета. От кои хора? Тези на трудови договори, търговците със стопанска дейност, допълнително облагане на парите от наем, от самоосигуряващите се лица и допълнителното доброволно осигуряване, застраховка живот, продажба и замяна на движимо имущество и едноличните търговци? Тези хора ще плащат с до 2% повече данък”, обобщи Нинова.

 

Третата лъжа на управляващите тя видя в оползотворяването на отчетените от правителството 2 млрд. лева допълнителни приходи в хазната, които са достатъчни и не се налага налозите да се повишават. В противоречие на това правителството вдигало данъците, за да има повече за общините, смята червеният депутат.

 

Четвъртата лъжа била свързана със санирането. Когато предложили на хората, да обновят жилищата си, от ГЕРБ обещали да не се вдигат данъците на санираните сгради. Но от януари 2016 г. всички те нямало да се ползват с преференции и ще се отчитат за данък сгради. Нинова поясни, че този закон ще породи допълнителни регионални различия - големите общини няма да вдигат налозите, но на малките, лишени от приходи, ще им се наложи.

 

Ще настане хаос и в администрирането на този данък, защото и фирми, и хора ще започнат да си местят регистрацията там, където данъците не са повишени”, коментира още Нинова.