Фондация „Сирак”, чийто дарител беше покойният президент, отбеляза 25-тия си юбилей

 

Навръх 25-тата си годишнина Фондация „Сирак”, която помага на деца, лишени от родителски грижи, основа стипендия в памет президента д-р Жельо Желев. Именно той беше един от най-големите дарители на организацията. По време на двата си мандата начело на държавата, президентът даряваше 1/3 от всяка своя заплата на фондацията.


Първият лауреат на стипендията е студентката в четвърти курс по философия в Софийския университет Ренета Бакалова. Тя получи сумата от 2000 лева, с която ще доплати образованието си.


Тази стипендия значи много за мен – от една страна заради самия жест, а от друга – тя е важна помощ точно в този момент”, сподели за Nova News Ренета, която спечелила дарението заради отличния си успех.


Грамотата й връчи лично дъщерята на д-р Желев – Станка Желева, с пожелание за успех в учението.


Председателят на Управителния съвет на „Сирак” Маргарита Матева-Йорданова изрази огромната си благодарност към покойния д-р Желев, когото във фондацията наричат „покровител”. Йорданова пази брой на някогашния вестник „Вечерни новини”, в който има статия за решението на президента да помага на децата именно чрез „Сирак”.


Той вдъхнови и други хора да станат дарители”, подчерта Йорданова.


А такива в момента не липсват. На днешното тържество стипендии получиха още един студент в Музикалната академия в София и трима ученици.


По случай юбилея на фондацията, поздравителни писма изпратиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.


Вашата дейност е реална инвестиция в бъдещето на децата, в бъдещето на нашата страна”, написа държавният глава. 


Министър-председателят пък изрази надежда има все повече примери за великодушие и човечност, които всички да следват.

 

Репортер: Маргарита Стоянчева