Равносметката за всички участници в изборите тепърва предстои

 

На тези избори всички се броиха за победители. Единствената партия, която събра смелост да признае загубата си, се оказа БСП. Равносметката за всички участници в изборите тепърва предстои.

 

На тези избори политическата карата на страна е в преобладаващо синьо. ГЕРБ се похвали с най-високата си изборна победа. А лидерът им Бойко Борисов обясни, че се е въздържал да не надскочи себе си.

 

„Ясно показаха тези резултати, че с ГРЕБ никой не може да се мери. Коя партия може да се похвали с такива експерти? Коя -  като личности, като успели хора, като експерти? Дори дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати”, заяви Борисов. 

 

Победа в резултата прочете и по-малкият партньор в коалицията РБ. 

 

„Освен ГЕРБ, разбира се, ние имаме едно безпрецедентно вдигане на гласове. Показваме, че Реформаторският блок, в рамките на тази управляваща коалиция, няма абсолютно никакви алтернатива”, заяви Божидар Лукарски. 

 

Двете партии обаче не можаха да се разберат чия е победата за Кюстендил. Победителят Петър Паунов все пак предпочете централата на ГЕРБ.

 

„Пази Боже да имам пресконференция, на която да се хваля, че имам един областен град. Моите са всичките на ГЕРБ. Изключение прави Паунов - като наш приятел кмет и кадърен човек”, заяви Бойко Борисов. 

 

Процентите на Реформаторите бяха прочетени с доза ирония в друга политическа централа. 

 

„Ако някой има идея да чете собствения си резултат в едно с основния управляващ субект – ГЕРБ, има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем”, заяви Лютви Местан.

 

ДПС изчислиха, че второто място им се изплъзнало заради проблемите с преференциите и уседналостта. 

 

„Стратегията за измитането на ДПС се провали на тези избори. ДПС е жива!”, допълни Местан.  

 

Самотни в загубата останаха само от БСП. Традиционната левица призна, че се е провалила. 

 

„ Тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаване на БСП от политическата карта страната”, коментира Михаил Миков. 

 

Един въпрос остана без отвор на финала на тези избори. 

 

„Аз от как съм човек ме питат дали ще ставам президент. От как съм човек само това ме питате”, заяви Борисов. 

 

Освен в десницата, левите също вече сондират мнения трябва ли им общ кандидат на президентския вот догодина. 

 

„Лявото е ударило дъното. Президентските избори чукат на вратата. Това е необходимото, но не е достатъчното основание да седнем да разговаряме още сега за единна кандидатура”, заяви Георги Първанов. 

 

А лидерът на ГЕРБ обясни стратегическата грешка, която Първанов и левицата са допуснали.  

 

„Знаете, на времето те с Румен Петков и Станишев направиха ГЕРБ. Като ме изгониха от МВР. Ако ме бяха държали в МВР, това нямаше да го има, картата сега щеше да продължава да е червена”, заяви Бойко Борисов.