Картел или дъмпинг- за какво става въпрос?

 

Бензинът и дизелът във Варна рязко поевтиняха. Това взриви социалните мрежи. 

 

Картел или дъмпинг- за какво говори този варненски феномен? 

 

Първо ползите усетиха шофьорите във Варна. Два дни преди изборите цените в една от бензиностанциите паднаха дори под 1.80 за литър. Сега там най-масовият бензин А-95 се зарежда за 1.88 лева, а дизелът – за 1.79 лв. 

 

От месеци насам оазис насред пустинята са и бензиностанциите в Стара Загора. А-95 там струва средно 1.85 лева за литър, а дизел се намира и за 1.95.  

Още по темата

 

В Пловдив и София средно зареждаме за 2.03 лева бензина и за 2.06 лева за литър дизел. 

 

Ако трябва да теглим чертата средно в страната за А-95 днес сме плащали по 2.04 за литър, а за дизел – 2.06 за литър.

 

Всяка стотинка надолу на колонката е отгоре в семейния бюджет. От няколко месеца при всяко зареждане разликата усещат шофьорите в Стара Загора. А и тези тръгнали към морето, които не пропускаха да напълнят резервоара догоре по-евтино.

 

Приятно изненадани останаха и шофьорите във Варна. Рязкото поевтиняване на горивата с около 20 стотинки предизвика истински фурор. И опашки за евтин бензин и дизел, но само пред една от бензиностанциите. 

 

Приятната изненада за шофьорите се оказа неприятна за останалите бензиностанции в града. Започна война. А цифрите на таблата с цените се променяха почти на всеки час. 

 

„При появата на един такъв конкурентен пазарен субект, всеки би следвало да реагира по някакъв начин и точно тази поява най- вероятно е причината другите да решат, че ще загубят своите клиенти”, обясни икономистът Йордан Иванов. 

 

Потвърждава го и собственикът на бензиностанцията с ниските цени. Обяснява, че трупа минимална печалба, за разлика от конкурентите, при които печалбата е с пъти по-голяма. В това обаче засега институциите не надушват картел.

 

„Най-вероятно става дума за ценова война, не виждаме някакви признаци за картел, някакви признаци за забранено споразумение, тъй като първи той намалява цените, а след това останалите го последват”, заяви говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

 

Готови са обаче да проверят дали се продава под себестойност. А ползите от войната между бензиностанциите чакат всички шофьори.

 

Дали войната ще продължи се очаква от бранша да отговорят в началото на следващата седмица.