Сдружение „РЕ-АКТ“ е сред финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива

 

Да осигуриш работа на младежите в неравностойно положение, да им предложиш атрактивно заплащане и да подсигуриш бъдещето им, докато са още в социалните домове е мечта за всеки един, израснал в приютите и коригиращите институции у нас.  

 

Тази мечта за много от младежите е на път да сбъдне сдружението „РЕ-АКТ“, което е един от петимата финалисти в най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова телевизия „Промяната“. Ако искате да подкрепите техния социален проект, може да го направите до 24 ноември на страницата на Нова телевизия.

 

Янаки е на 18 години. Преди три години попада в Трудово-възпитателното училище в Ракитово заради футболно хулиганство и кражби на автомобили и пари. Той е един от тези, които е решил да промени живота си и да вземе хляба в ръцете си. Отскоро в малката работилница се обучава на занаят как да поправя велосипеди.

 

Занаят се учи с мерак и упоритост, казва Янаки и споделя, че на ден изкарава по 7 часа в работилницата. Сега не само кара, но и поправя велосипеди. Страстта му към колелетата запалват Любен и Георги. Двамата са решили да създадат малко предприятие за производство и сглобяване на велосипеди, в което да се обучават и работят младежи с противообществени прояви от интернатите. Техният проект се бори да спечели инициативата на Нова телевизия „Промяната“.

 

Пазарът на труда вече търси подговени кадри за велосипедното производство. У нас има 10 завода за сглобяване и монтаж на колелета. В големите градове този вид транспорт става все по-предпочитан. За последната година близо 30 пъти е скочил броят на колоездачите.

 

Което означава, че ще са необходими и повече работилници за поправка на велосипеди. Предизвикателство, което Янаки е на път да реализира в родния си град Търново.

 
"Мисля като изляза оттук, да си напрява някаква малка работилница за колелета и да се занимавам с това. Смятам, че така можеш да си изкараш прехраната"
, споделя Янаки.

 

Мечтата пък на Любен и Георги е техният проект да спечели и в Ракитово да отворят работилница за велосипеди, в която да обучават първоначално 15 младежи. 

 

Проектът е един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ”Промяната” 2015/2016. До 24 ноември можете да гласувате за един от петимата финалисти в „Промяната”. Вижте кои са останалите социални предприемачи и как можете да подкрепите техните проекти тук.

 

Репортер: Благой Бекриев