Ще се раздават стипендии на студенти и жилища на млади хора с образование

 

Държавата ще раздава стипендии и жилища на българите, които се върнат по родните си места. Мярката е част от програма, с която регионалното министерство иска да съживи обезлюдените райони. 


Трудно е все още да се уточни с колко пари ще може да се случи това, но изоставащите райони са повече от половината от територията на страната.


За студентите е предвидена стипендия, като ще се набляга на земеделието и техническите специалности. А за вече завършилите млади специалисти ще се предлагат жилища. Все още обаче не са ясни критериите за получаването им.


Според експертите най-добре е да се заложи на пътища, а не на стипендии. Защото хората напускат окончателно, когато 15-20 км до съседния град стават непреодолими.


Идеята на управляващите е и да се облекчават фирмите, ако увеличават персонала в проблемните райони. Тази мярка прилича на програмата "Странджа-Сакар", изготвена от ЦК на БКП през 1982 г. Тя обаче приключила с края на социализма. Оттогава е имало още няколко, които звучат добре, но все опират до пари.


Още по темата гледайте във видеото.