Експерти коментират, че в началото това ще натовари домакинствата

 

Поскъпване на тока за бита - това прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова след пълното освобождаване на пазара на

Още по темата

електроенергия.

 

Как ще се променят сметките ни, ако започнем да купуваме по свободно договорени цени, вместо по тези, които определя енергийният регулатор?  

 
Измислена, за да облекчи сметките ни, либерализацията всъщност ще ги натовари, поне в началото. Това показва оценката на експертите. На свободния пазар в момента има над 100 индустриални производства, повече от 11 000 малки и средни фирми, както и близо 100 домакинства. И ако при фирмите - щом преминат от другата страна на бариерата, сметките падат с близо 10%, то при нас, домакинствата - се наблюдава увеличение. 

 

След три дни авария с тока едно фотостудио в Айтос е извън играта. Щетите по ремонта на машината и погубените снимки са за поне 300 лева. Първата реакция – да наругаем енергото и да се закълнем, че ще го сменим.

 

Честа заблуда е, че ако сменим доставчика си, авариите ще спрат. Това няма как да стане, защото мрежата, по която токът идва до дома ни, е една. Собственост е на енергото. Без значение кой ни доставя тока по нея.

 

И сега за мрежови услуги отиват 35% от сметката ни. Други 30% – за такса задължение към обществото, която определя регулаторът. Едва 35% от сметката ни е реалната стойност на енергията. Кой да ни я доставя – можем и да изберем свободно и сега. Сериозно облекчение обаче се очаква да ни донесе енергийната борса, която тръгва скоро у нас. 

 

Създадена по примера на Норвегия, борсата трябва да направи по-лесна и прозрачна работата на всички по веригата. 

 

Преди половин година Нова разказа за първия битов клиент, преминал на свободния пазар. В момента той плаща с около 10% по-голяма сметка.  

 

Експерти посочват, че до момента цените в България са ниски на регулирания пазар, но това е малко изкуствено. Причините са по-скоро социални, заради това и дупката в НЕК сериозно се е увеличилила, а за запълването й - пак плащаме ние, през данъци и такси, смятат експертите. Оттам и прогнозата, че при либерализацията цената ще скочи, но после конкуренцията ще си свърши работата и цената ще намалее. 

 

Репортери: Яна Николова, Цеца Алексова