Тя е категорична, че новият правосъден министър трябва да е от ГЕРБ

 

 

Големият трус във властта се размина. Партията на Меглена Кунева няма да напуска нито кабинета, нито управляващото мнозинство. 

 

Нито един от министри на реформаторите няма да напуска поста си. Меглена Кунева обаче е категорична, че новият правосъден министър трябва да бъде издигнат от ГЕРБ.

 

От Движение „България на гражданите” смятат, че Реформаторският блок не трябва да излиза от управлението.  

 

„Вижте, има две опции - или си в опозиция, или не си в опозиция и си част от управляващата формула. Трето не е дадено”, заяви Меглена Кунева, председател ва ДБГ. 

Още по темата

 

Кунева и съпартийците ѝ смятат, че правителството трябва да бъде подкрепено срещу реформи. Подкрепата е със срок от шест месеца, в които искат да видят видими промени в сфери като правосъдието, образованието, здравеопазването и оптимизиране на разходите в енергетиката. 

 

На утрешното заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок ще поставят предложението си на масата и очакват от колегите си да го подкрепят.  

 

„Ако тази декларация се подпише, това означава, че този, който я е подписал не е в опозиция. А, ако не я подпишат, това вече е тяхно решение, които и да са колегите, които ще го вземат”, заяви още Кунева. 

 

Сходна е и позицията на здравния министър Петър Москов. Според него излизането на ДСБ от правителството означава капсулиране на партията.

 

„От тази гледна точка е важно за мен и ДСБ, и Реформаторският блок да реализират идеите си във властта - трудно, тежко, с битка”, заяви здравният министър Петър Москов. 

 

А премиерът Борисов обясни, че не таи лоши чувства към председателя на ДСБ Радан Кънев. 

 

„Как да възприемам ДСБ като опозиция като с Радан в неделя бяхме първи приятели? До вчера сме били първа дружба с цялото си доверие и разбиране”, заяви Бойко Борисов. 

 

В рамките на деня стана ясно и друго. Правосъдният министър няма да бъде излъчен от средите на ДБГ.

 

„Правото да предложат министър на правосъдието принадлежи на ГЕРБ”, заяви Меглена Кунева. 

 

Тя припомни, че според споразумение с ГЕРБ квотата на реформаторите се изчерпва с петима министри и сред тях не е този на правосъдието. Самата Кунева е вицепремиер и координатор по европейските политики. Николай Ненчев, който е министър на отбраната, Тодор Танев – министър на образованието, Петър Москов министър на здравеопазването и Божидар Лукарски – министър на икономиката.

 

От СДС вече заявиха, че не виждат причини да напускат управлението. Очакваме утре да чуем мнението на останалите две партии при реформаторите - БЗНС и Национална партия „Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов.