Против бяха 39-те депутати от "БСП лява България"

 

Парламентът одобри промените в Конституцията със 189 гласа "за".  

Още по темата

 

Против бяха 39-те депутати от "БСП лява България". Прясно обявилите се за опозиция петима народни представители от ДСБ, заедно с четирима от гражданската квота в Реформаторския блок, бойкотираха гласуването с отсъствие от пленарната зала или демонстративно ставане на крака с анонс "Отсъства".

 

Заради това, че в окончателния вариант на промените в Основния закон отсъстват някои от предложенията на Реформаторския блок, се стигна до преминаването на ДСБ в опозиция. Останалите партии от Блока обаче решиха да останат в управлението.

 

Последното гласуване на промените в основния закон беше поименно. Всеки депутат трябваше да даде своя вот със ставане на крака и ясно изразяване на волята си - "за", "против" или "въздържал се". 

 

След гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че правосъдният министър Христо Иванов е имал подкрепата на групата за своите действия, свързани със съдебната реформа. "Може да разчитате на принципните позиции на ГЕРБ и ако искате да бъдете част от този процес, не се колебайте, а го направете", обърна се Цветанов към Иванов. 

 

"Гласуването на промените в Констутицията разкри противоречията между две влиятелни групи, свързани с управлението в стремежа им за преразпределяне на политическа и икономическа власт чрез съдебната система. В този сблъсък надделяха ГЕРБ, ДПС и главният прокурор над Реформаторския блок, правосъдния министър и част от съдиите", коментира Янаки Стоилов от "БСП лява България". 

 

"Нямаме нужда от хиперболизиране на силата си, защото имаме толкова сила, колкото ни е отредил избирателят. Ако наистина изглеждаме силни, то има една единствена причина за това - нашата сила извира от идеологическата ни определеност", заяви след гласуването лидерът на ДПС Лютви Местан. 

 

Именно заради това, че не бяха направени още някои промени в Конституцията, правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а тази сряда парламентът трябва да гласува неговия заместник. Кабинетът вече предложи това е Екатерина Захариева, министър в две служебни правителства, и министър на регионалното развитие в първия кабинет "Борисов".