Нарушителите са заплашени с 5 години затвор

 

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах предупреди поданиците си, че желаещите да празнуват Рождество могат да се озоват за 5 години в затвора, пише в. "Новинар".

Още по темата

 

Правителството в консервативната мюсюлманска страна обяви, че наказанието лишаване от свобода може да се отнася за всеки последовател на исляма, който иска да изпрати картички за празника или да се предреши в костюма на Дядо Коледа.

 

В същото време представителите на други религии ще могат да празнуват Рождество, но само в „обкръжението на своите общности”.

 

В изявление на Министерството на религиозните въпроси се посочва, че „откритото празнуване на Коледа може да навреди на вярата на мюсюлманите”. По-рано този месец подобни изявления направиха и местни имами. Духовниците подчертаха, че някои действия като пеенето на коледни песни и украшенията като коледните елхи са насочени срещу мюсюлманската вяра. Следователно всички хора, изповядващи исляма би следвало да се отнесат сериозно към техните религиозни напътствия.

 

Според британския вестник „Телеграф” към момента 65% от населението на Бруней са мюсюлмани. Мнозина граждани на султанството са недоволни от забраната на властите. В знак на протест потребителите на социалните мрежи в Бруней започнаха да публикуват снимки с хаштаг #MyTreedom (което в свободен превод означава свободата ми да украся дърво).

 

Вижте още водещи теми в днешната преса!