През 2016 г. предстои забавяне

 

2015 година е най-добрата за българската икономика от началото на кризата насам. Такива са очакванията на реномираното икономическо издание „Икономист“, цитирано от Vesti.bg.


България се възстановява от удара на рецесията през 2009 г. и последвалата стагнация. Но през 2016 г. предстои забавяне.


След силния ръст от 2,9% през третото тримесечие, от „Икономист“ очакват икономиката да нарасне с 2,5% за цялата 2015 г. Това би бил най-големият ръст на брутния вътрешен продукт от 2008 г. насам.


Разпределен на глава от населението БВП ще възлезе на 6710 долара. А ако се отчете и покупателната способност на българите стойността му на човек ще е 17 690 долара. До момента коалиционното правителство постига по-добри икономически показатели, отколкото през първия мандат на Бойко Борисов като премиер. Все пак налице е и известна несигурност, тъй като този път управлението на страната и реформите зависят от подкрепата на националистки и левоцентристки формации, докато управляващата партия е дясноцентристка.
Българската икономика получава тласък от поевтиняването на еврото през 2015 г., тъй като в страната действа паричен съвет, обвързващ лева с единната валута. Друг фактор в полза на икономическия растеж е евтиният петрол. За растежа на БВП на България допринася и възстановяването на еврозоната

 

За европейците 2016 г. ще започне с порция хубави новини, които ще оставят горчив послевкус.През февруари статистиката, според „Икономист“, ще покаже, че в края на 2015 г., БВП на еврозоната е надминал своя предишен пик от края на 2007 г.


Горчивият послевкус се дължи на това, че за постигането на този икономически резултат бяха нужни близо 8 години, докато на САЩ възстановяването отне двойно по-малко време. Така американският БВП вече е с 10% над предкризисните нива.


Освен това рискът от забавяне на растежа в Европа, на фона на упорито ниската инфлация, остава значителен и ако се реализира, ще принуди Европейската централна банка да продължи с политиката на количествени улеснения и след планираната към момента крайна дата през септември 2016 г.


Българската икономика вероятно също ще се забави през 2016 г. От „Икономист“ прогнозират темпът на растеж на БВП да спадне под 1,9%, като страната ни ще продължи да изостава значително от съседна Румъния.


През тази година се очаква румънската икономика да нарасне с 3,4%, а догодина темпът на растеж да се ускори до 3,9%.