На места в Североизточна България ще превали слаб сняг

В 17 области на страната за петък е обявен жълт код заради ниски температури. Синоптиците все пак очакват слабо повишение на минималните стойности.

 

Облачността ще е променлива. На места в Североизточна България ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони – до умерен северозападен вятър, който след обяд ще отслабва.

 

Сутрешните температури на повечето места ще са между минус 15° и минус 10°, по високи по Черноморието и на югоизток. Максималните стойности ще са между минус 6° и минус 1°, на места в Горнотракийската низина, където няма снежна покривка до 1-2 градуса над нулата.

 

В планините ще има променлива облачност. На места в Стара планина ще превали слаб сняг. Ще бъде ветровито и ще застудее. На места съществува лавинна опасност, бъдете изключително внимателни.

 

През почивните дни на много места в Северна и високите котловини на Западна България отново сутринта температурите ще падат до около минус 15° до минус 20°. Дневните също ще остават отрицателни. Най-ниски ще са по поречието на Дунав, където ще е мъгливо, в останалите райони ще има и слънчеви часове. 

 

През новата седмица ще започне и тъй чаканото затопляне.

 

И колкото и да ни се струва невероятно в момента 2015 г. е най-горещата година на планетата откакто се води статистика за температурите. Така беше подобрен рекордът, поставен през 2014 година. Средната температура през цялата изминала година е била с 0,9 градуса целзий над средните температурни стойности през 20 век. Последният месец на 2015 година е бил и най-горещият месец декември откакто се правят измервания.