Появата на дефлация "ще ни постави в много опасна територия”

Спадът в цените на петрола може да тласне инфлацията в Eврозоната в отрицателна територия за „няколко месеца” през първата половин година на 2016 г.”, заяви Евалд Новотни член на борда на директорите на Европейската централна банка, предаде БГНЕС.


Инфлацията в Еврозоната остана на ниво 0,2% през декември, много далеч от поставената от ЕЦБ цел от малко под 2%, въпреки усилията на банката да регулира потребителските цени.


Новотни обясни, че цените на петрола не влияят само на общите цени, но и върху основата, ядрото, тоест инфлацията.

 

"Съществува риск, че спадът на цените на петрола също оказва влияние върху базисната инфлация чрез вторични ефекти, например поради по-ниските транспортни разходи”, обясни икономистът, който също така оглавява Централната банка на Австрия.


Новотни предупреди, че появата на дефлация "ще ни постави в много опасна територия”.
Цените на петрола тази седмица ударихa 12-годишно дъно поради пренасищане в предлагането и слабото търсене.


Новотни коментира цените на петрола, ден след като главният ръководител на ЕЦБ Марио Драги намекна за възможност за допълнителни парични стимули през март, за да се даде тласък на инфлацията в Еврозоната.


"Няма ограничения за това колко сме далеч сме готови да стигне, с нашите политически инструменти в рамките на нашия мандат”, заяви Драги.

 

Повече за цените на петрола гледайте във видеото: