„Ще имаме среща, след която ще започнат преговорите", заяви още той

"Параметрите на мирните преговори за прекратяването на 5-годишната война в Сирия ще бъдат ясни в рамките на 48 часа”, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

 

Говорейки в Лаос, първият дипломат на Америка заяви, че е провел разговори с ключови страни, включително неговите френски, турски, руски и саудитски колеги. Той също така е говорил и със специалния пратеник на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, за да се увери, че всички са на „една и съща страница” в навечерието на преговорите, които трябваше да започнат днес, но провеждането им все още е под въпрос.

 

„Ще имаме среща, след която ще започнат преговорите. Надявам се до 24 или 48 часа да имаме яснота”, заяви Кери.

 

"Ние говорим за реда и условията на примирието, обсъждаме реда и условията за хуманитарни мерки и начините за изграждане на доверие”, допълни той, добавяйки, че е оптимист за преговорите.

 

Усилията на Кери са част от най-големия дипломатически тласък за разрешаване на гражданката война, която продължава в страната вече почти пет години.

 

Представители на сирийското правителството и опозицията трябваше да се срещнат днес в Женева в рамките на 18-месечния мирен план на ООН. Но спорът дали въоръжените групи могат да седнат на масата за преговори от страна на опозицията изглежда е забавил срещата.