Той се закани, че ще предприеме каквото може срещу хората, поддържащи съоръжението

 

„Ще предприема срещу тези хора каквото мога. Те най-малкото трябва да се извинят. А те обясняват че моят сноуборд им е счупил лифта. Те ще ме осъдят, че съм им счупил лифта”, заяви в студиото на „Здравей, България” планинарят Любомир Станков, чието дете полетя от Симеоновския лифт преди няколко дни.

Още по темата

 

„Не знам как не ги е срам тези хора! Аз се качвам на този лифт сигурно за 400-тен път. Единственият ми проблем в тази ситуация е, че аз съм се доверил, че това съоръжение е изправно. Седи детето ми срещу мен, минаваме покрай 13-и стълб, и когато става да погледне през прозореца, видях детето ми да полита през вратата. Късмет беше, че имаше сняг.

 

При проверка на кабинка №111 от въжена линия „Симеоново” инспекторите установиха частична възможност за непълно заключване на затварящия се механизъм, се казва в становище на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

 

Заради конструктивни особености на кабинката контакт „затворени врати“ не е отчел ненапълно затворената врата на съоръжението. Вероятните причини за частичното заключване на механизма ще са ясни, след като бъде предоставена допълнително изисканата документация на съоръжението от завода-производител в Австрия и след като приключи назначената техническа експертиза.

 

Инспекторите от Главната дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ провериха сто от общо 220 кабини. Съоръжението работи от днес само с проверените. Всички останали кабини ще бъдат пуснати в експлоатация, след като им бъде извършен извънреден технически преглед.