Очаква се пунктът да бъде отворен отново в 21ч.

Протестът на гръцките фермери затвори ГКПП "Илинден". 

 

Временно не се пропускат моторни превозни средства. По информация на гранични власти от южната ни съседка, заявеният интервал за протеста е от 18.00 до 21.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

И днес стачката на гръцките фермери затвори пунктовете ни при Кулата и Гоце Делчев за 2 часа. 

 

Междувременно, гръцките фермери и земеделци отказаха да се срещнат с премиера Алексис Ципрас, докато не бъде оттеглен проектозаконът за пенсионните и данъчните реформи. Те пристъпват към затваряне на пътища, пристанища и граници. На улицата излизат 20 000 трактора.

 

Утре в 12.00 ч. ще бъде блокиран пътя за Промахон и другите граници на Гърция. Ще бъдат блокирани и централни пътни артерии в континентална и островна Гърция. Това решиха на заседанието си днес земеделците. Те обявиха, че ще последват по шестчасови блокади на пътища, пристанища и граници. 

 

В същото време правителството в Атина запазва самообладание и е категорично, че ще се стигне до консенсус посредством диалог. Някои мерки вече са гласувани през лятото и вече са европейски задължения, изтъкват управляващите, като допълват, че без подкрепата на Европейския съюз в рамките на няколко години няма да има селскостопански сектор.

 

Информация: Бойка Атанасова